پسته محصولی مقوی و با ارزش غذایی بسیار بالا است که برای رشد و نمو به شرایط آبوهوایی خاصی نیاز دارد؛ ازاینرو تنها در برخی از مناطق کشور عزیزمان و در برخی نقاط خاص جهان، تولید و کشت این محصول صورت میگیرد. مناطقی با تابستانهای گرم و خشک و زمستانهای خنک، بهعنوان بهترین آبوهوای مناسب رشد پسته شناخته میشوند. همچنین مناطقی که از لحاظ بارندگی در شرایط کمبارش قرار دارند، محل مناسبی برای پرورش پسته هستند.
از طرفی بادهای شدید و طوفانهای سهمگین سبب آسیب رسیدن به درختان حساس پسته میشوند؛ لذا محل مناسب برای کاشت این درختان، مناطق کمباد و عاری از طوفان هستند. اگر قصد دارید در حوزه کاشت پسته فعالیت کنید قبل از هر اقدامی باید درمورد شرایط مناسب برای پرورش این محصول اطلاعات کافی را به دست آورید؛ بهاینترتیب پستههایی با بیشترین میزان کیفیت را برداشت کنید. در این مقاله دررابطه با این مبحث بیشتر صحبت میکنیم.
شرایط آبوهوایی مناسب برای پرورش پسته
پسته سرشار از ویتامینها و مواد معدنی ارزشمند است و خواص بینظیری برای سلامتی دارد. علاوه بر آن، این محصول به دلیل ارزش اقتصادی بالا، مورد توجه بسیاری از کشاورزان قرار گرفته است.همچنین، نحوه نگهداری پسته نیز نقش مهمی در حفظ تازگی و کیفیت آن دارد. اما برای دستیابی به پستههایی باکیفیت و حفظ تازگی و طعم آن، آگاهی از شرایط ایدهآل آبوهوایی برای رشد این محصول ضروری است. در ادامه شرایط مناسب برای رشد درخت پسته را بررسی خواهیم کرد:
دمای هوا
درخت پسته نسبت به سرما مقاومت بالایی دارد؛ اما در دمای بسیار سرد و زیر صفر درجه سانتیگراد، آسیبپذیر است. اگر درخت پسته را در مناطق بسیار سرد بکارید، نتیجه مطلوبی از کاشت آن حاصل نمیشود. از طرفی درخت پسته در محیطهای با گرما و حرارت بسیار بالا نیز آسیب میبیند و در مناطقی که تابستانهای بهشدت گرم و سوزان دارند عملکرد مطلوبی ارائه نمیدهد. بهطورکلی بهترین دما برای رشد پسته، دمایی بین ۱۵ تا ۲۵ درجه سانتیگراد است و در این دما میتواند به بهترین شکل ممکن به گلدهی و تشکیل میوه بپردازد.
میزان بارش
درخت پسته نسبت به خشکی مقاوم است و نسبت به سایر گیاهان به آب کمتری برای رشد نیاز دارد؛ اما این موضوع به معنای بینیازی مطلق این گیاه به آب نیست. کمآبی یا آبیاری نامنظم، رشد و عملکرد درختان پسته را دچار اختلال میکند. از طرفی بارش بیش از اندازه یا آبیاری بیش از حد نیز باعث پوسیدگی و ازبینرفتن این درختان میشود.
بهطورکلی در مناطقی که بین ۲۰۰ تا ۵۰۰ میلیلیتر در سال بارندگی دارند درخت پسته به بهترین شکل ممکن به بار مینشیند. همچنین در مناطقی که کمتر از این میزان بارندگی دارند، میتوان با روشهای آبیاری مکمل، نیاز درخت را به آب برطرف کرد؛ اما در مناطقی با میزان بارش زیاد، امکان پرورش پسته وجود ندارد.
نور مناسب
از دیگر مواردی که در مورد شرایط آبوهوای مناسب رشد پسته میتوانیم به آن اشاره کنیم نور خورشید است. پسته برای رشد به نور بسیار زیادی نیاز دارد و کمبود این نیاز میتواند رشد درختان پسته را با اختلال مواجه سازد. درختان پسته برای رشد مطلوب به حداقل ۶ تا ۸ ساعت تابش مستقیم نور خورشید نیاز دارند؛ بنابراین مناطقی را باید برای رشد این درختان انتخاب کنید که نور کافی داشته باشند. پرورش درختان پسته در سایه، نتیجه مطلوبی به همراه ندارد.
رطوبت هوا
از دیگر عواملی که در بررسی شرایط آبوهوایی برای پرورش درختان پسته باید به آن دقت کنید میزان رطوبت هوا است. رطوبت بیش از اندازه در هوا، برای درختان پسته مضر است و باعث ایجاد بیماریهای قارچی و آفتهای مختلف میشود. پستهها برای پرورش به آبوهوایی خشک و با کمترین میزان رطوبت نیازمند هستند. اگر به هر دلیلی در مناطق مرطوب به پرورش پسته میپردازید حتماً باید تهویه مناسب برای درختان پسته در محیط باغ فراهم باشد.
خاک مناسب
در کنار توجه به آبوهوای رشد پسته، بررسی وضعیت خاک منطقه نیز اهمیت بسیار زیادی دارد. خاک یکی از کلیدیترین عوامل در رشد و عملکرد درختان پسته است. این درختها در خاکهای با زهکشی متوسط تا سبک بهخوبی رشد میکنند و در خاکهای با زهکشی ضعیف و سنگین، رشد مطلوبی ندارند. بهطورکلی بهترین خاکها برای پرورش درختان پسته، خاکهایی با PH 7 تا 8 هستند.
وزش باد
بهترین آبوهوای مناسب رشد پسته مناطقی با بادهای کم و ملایماند؛ چرا که بادهای شدید به درختان پسته آسیب وارد میکنند و باعث شکستن شاخهها یا ریزش میوههای آنها میشوند؛ بنابراین در هنگام انتخاب مکان کاشت پسته، به میزان وزش باد در منطقه دقت داشته باشید.
اگر به هر دلیلی مجبور هستید در مناطقی که بادها و طوفانهای شدید در آنها اتفاق میافتد درخت پسته بکارید حتماً در اطراف باغ بادشکن قرار دهید؛ بهاینترتیب با شکست قدرت باد، مانع از آسیب رسیدن به درختان پسته شوید.
سایر عوامل مؤثر بر رشد درختان پسته
در کنار آبوهوا، عوامل دیگری هم هستند که میتوانند بر رشد و عملکرد مطلوب درختان پسته تأثیر بگذارند. این عوامل عبارتاند از:
- کوددهی: کوددهی منظم و استفاده از کودهای باکیفیت، در رشد و پرورش درختان پسته اهمیت بسیار زیادی دارد.
- آبیاری: برای رشد پسته، آبیاری منظم و کافی بسیار مهم است. آبیاری بیش از حد، عملکرد و کیفیت محصولات را کاهش میدهد.
- هرس درختان: بهمنظور تنظیم رشد درختان پسته و باردهی مناسب آنها، هرس درختان باید به شکل اصولی انجام شود.
- مبارزه با بیماریها و آفات: مراقبت از درختان پسته در برابر بیماریها و آفات از دیگر مواردی است که برای رشد و پرورش درختان پسته باید موردتوجه قرار گیرد.
سخن پایانی
بهطورکلی آبوهوای مناسب رشد پسته، دمای متوسط، بارش متوسط و در خاکهایی با زهکشی مناسب و ph 7 تا ۸ است. همچنین محل رشد این درخت باید عاری از وزش بادهای شدید یا رطوبت بسیار زیاد باشد.
در کنار این موارد، کوددهی منظم، آبیاری مناسب درختان و مبارزه با آفات و بیماریها، از دیگر مواردی است که برای داشتن درختانی پربار و با میوههای باکیفیت اهمیت پیدا میکند؛ بنابراین اگر قصد دارید در حوزه پرورش پسته فعالیت کنید در ابتدا منطقه خود را به لحاظ آبوهوایی مورد بررسی قرار دهید. بعد از آن باتوجهبه مراقبتهای لازم، بهترین و پربارترین درختان پسته را پرورش دهید.